Så fungerar bedrägeriet - Hyra säkert

Så försöker bedragarna att lura dig

  • Bostadbedragare är ofta organiserade, internationella brottslingar.

  • Bostadsbedragarna upprättar attraktiva hyresbostäder på olika bostadssidor. Annonserna är ofta skrivna på engelska, men ibland är de smarta nog att använda en bostad som tidigare har annonserats ut för uthyrning eller till försäljning, och använder den svenska texten från den tidigare bostadsannonsen. På det sättet kan de få bostadsannonsen att verka trovärdig.

  • Vanligtvis har lägenheten en väldigt attraktiv adress, en rimlig hyra och depositionen är ofta relativt låg. T.ex. kan depositionen vara på 5.000-10.000 kr trots att månadshyran är på 7.500 kr.

  • Det är ofta omöjligt att komma i kontakt med bostadsbedragarna via telefon. Vanligtvis kan du bara kontakta dem via en utländsk-klingande mailadress. Om du får tillgång till ett telefonnummer är det sällan någon svarar om du försöker ringa upp.

  • När bostadsbedragarna svarar på ditt mail kommer de använda alla möjliga skäl för att få dig att överföra en deposition till ett utländskt konto, utan att du har sett hyresbostaden eller träffat hyresvärden. I förbindelse med detta kan de bl.a. komma att skicka ett underskrivet andrahandskontrakt.

  • Bostadsbedragarna påstår vanligtvis att de själva befinner sig utomlands, och därför inte kan visa lägenheten.

Kom ihåg! Överför aldrig pengar innan du har träffat uthyraren till lägenheten, fått se lägenheten och har mottagit en undertecknat kontrakt!
Se lediga bostäder i Sverige här
Är du hyresvärd? Hyr ut din bostad här!